Camera-CCTV-Monitoring-1920x607

Kamerabevakning förebygger brott

Kamerabevakning i brottsförebyggande syfte blir allt vanligare. Samtidigt finns många regler att hålla koll på gällande när och hur man får använda kameror för bevakning. CERTEGO hjälper er att hitta rätt lösning.

Minska brottsligheten

Med hjälp av kamerabevakning kan du minska brottsligheten och skydda din verksamhet. En förutsättning för att få bedriva kameraövervakning är att den sker i syfte att förebygga, avslöja eller utreda brott. I kamerabevakningslagen finns alla regler för kamerabevakning samlade, både vad gäller platser dit allmänheten har tillträde och dit allmänheten inte har tillträde.
 

Kamerabevakning för olika miljöer

Med hjälp av kamerabevakning kan du minska brottsligheten och skydda din verksamhet. En förutsättning för att få bedriva kameraövervakning är att den sker i syfte att förebygga, avslöja eller utreda brott. I kamerabevakningslagen finns alla regler för kamerabevakning samlade, både vad gäller platser dit allmänheten har tillträde och dit allmänheten inte har tillträde. 

Att tänka på vid kameraövervakning

Om du funderar på att använda kamerabevakning för att förebygga brott och skadegörelse i din verksamhet finns det först ett par saker att ta hänsyn till. Först och främst är det viktigt att tänka på den etiska aspekten och den personliga integriteten samt hur och var kamerorna är placerade. Dessutom måste du fundera på hur du sparar informationsmaterialet från kamerorna. 

Tillsynsansvar

Det är Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) som har ett tillsynsansvar för kamerabevakning. Dom får många frågor om kamerabevakning och hur man ska göra för att följa reglerna i dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen. Reglerna ser olika ut beroende på vem du är som bevakar och vilken plats som filmas. Läs mer om reglerna på IMYs hemsida.

Säkerhetspartner til SOS Alarm

Att samverka med andra som arbetar med säkerhetsfrågor är ett led i SOS Alarms arbete för ett tryggare Sverige för alla. För CERTEGO innebär det att vi kan koppla upp utvalda kamerasystem för Visuella tjänster till SOS Alarms larmcentral.

 

Nytt i Sverige: Övervakningskameror från Dallmeier minskar antalet kameror

I april 2024 offentliggjorde vi vårt strategiska partnerskap med den tyska kameratillverkaren Dallmeier, vars övervakningskameror kompletterar vårt teknikutbud med sina modulära och innovativa lösningar.
 
Se den bifogade videon för att upptäcka Dallmeiers flaggskeppsmodell Panomera och dess förmåga att övervaka områden med en enda kamera, där traditionella övervakningskameror skulle kräva betydligt fler enheter.
Kom i kontakt med en expert idag!

Vilken kamera passar för ert övervakningsområde?

Valet av lämplig övervakningskamera beror både på användningsförhållanden och det övervakade området samt målen. Till exempel kräver användning av automation kraftigare kameror. Andra faktorer att överväga inkluderar kameratyp, motståndskraft mot vandalisering och väderförhållanden samt eventuell mörkerseendeförmåga.

360-kamera sopii esimerkiksi korkeisiin aulatiloihin tai risteäviin käytäviin Kuva Bosch

360-kameror passar exempelvis i entréhallar och korsande korridorer.

360-graders kameror är lämpliga för inomhusbruk, exempelvis i höga entréhallar, korsande korridorer eller utomhus vid lastbryggor. När kameran placeras vid korsningar, kan en enda kamera övervaka alla korridorer.

Den bild som kameran tar i 360-grader kan delas upp i vanliga kameravyer istället för att visa en sfärisk bild. Kameran kan också roteras (ePTZ) åt önskad riktning, vilket gör att bilden ser ut som en vanlig kamerabild.

multisensorikameroissa on neljä kameraa yhdessä Kuva Bosch

Multisensorkameror erbjuder kostnadseffektiv övervakning - 4 kameror i en enhet.

Multisensorkameror har 4 kameror i en enhet. Vid installation behövs därför endast en kabeldragning, en kanallicens och ett installationsarbete, vilket ger bilder från fyra olika riktningar.

Multisensorkameror installeras vanligtvis högt upp på byggnadens hörn, så att båda sidor av byggnaden kan övervakas. Vissa kameror kan även riktas mot andra mål, till exempel en infartsport. 

laajojen alueiden valvontaan kehitetyt multisensorikamerat korvaavat jopa 8 kameraa yhdellä Kuva: Dallmeier

Multifokal-kamera utvecklad för övervakning av stora områden - endast en kamera kan vara tillräcklig

Vid övervakning av stora områden är det viktigt att få tydliga bilder både på nära håll och på avstånd. En multifokal sensorikamera kombinerar virtuellt flera kameror med många megapixlar samt panoramakameror

Kameran sammanför linser och sensorer med olika brännvidder till en optisk enhet. Det innebär att en enda kamera kan övervaka ett stort område och enkelt särskilja detaljer för noggrann analys. Antalet kameror kan minskas med upp till 24 gånger och övervakningen med upp till 90 % jämfört med traditionella lösningar.

kupukamera kestää ilkivaltaa ja on helppo asentaa Kuva Dallmeier

Dome-kameror är vandalresistenta, har högkvalitativ optik och är enkla att installera

En av de största fördelarna med dome-kameror är att det är svårt för utomstående att se i vilken riktning kameran pekar, och att de inte kan manipuleras för att riktas mot fel mål.

Dome-kameror har traditionellt utmärkta bildkvaliteter och kan installeras direkt på innerväggar utan väggfästen. Vid installation på byggnadens yttervägg används alltid väggfästen.

putkimallisten bullet-kameroiden etu on helppo asennus ja säätö Kuva Bosch

Bullet-kameror har lång räckvidd, är lätta att installera och justera.

Bullet-kameror har på grund av sin rörform mer utrymme för optik, som linser och sensorer. Därför har dessa kameror mer justeringsmöjligheter och kan fotografera avlägsna objekt med hög noggrannhet.

Bullet-kameror är enkla att installera, och kräver inga separata väggfästen. Installationsplatserna måste dock väljas noggrant, eftersom bullet-kameror inte tål vandalisering, som att hängas eller vridas på.

Vilka typer av brott eller farliga situationer kan övervakningskameror förebygga?

Förutom traditionell kamerabevakning och analys av inspelningar kan du skydda fastigheter, människor och egendom i realtid samt övervaka olika områden eller objekt. Rätt utförd förutseende övervakning hjälper bland annat till att undvika skador på egendom och personskador.

Nedan följer några exempel på hur kamerabevakning kan användas för att förebygga farliga situationer och egendomsbrott. Våra experter hjälper dig att ta reda på vad som är möjligt att säkra med kamerateknologi.

Security-solutions-for-energy-and-telecom-800x450

Automatisering av larm och förebyggande av brott

  • Automatiska larm vid rörelse eller uppehåll på förbjudet område eller om obehörig egendom eller hinder lämnas på viktiga passager.
  • Förebyggande av stöld och skadegörelse genom att automatisera larm för personer som närmar sig egendom eller områdets gränsstaket.
  • Övervakning av automatiserade fastigheter och förebyggande av farliga situationer genom igenkänning av avvikelser.

Lokalisering, räkning och spårning av objekt

  • Övervakning och lokalisering av olika objekt, såsom arbetsmaskiner eller paket, inom ett specificerat område
  • Räkning av antal personer och varning vid för stora folksamlingar eller trängsel

Förebyggande av förluster samt process- och kvalitetskontroll

  • Bekämpning av svinn genom att övervaka förgängliga livsmedel
  • Övervakning av kvalitet och processer genom identifiering av avvikelser
  • Övervakning av lagersituation genom att identifiera tömningsgrad av hyllor eller behållare
  • Identifiering av manipulering av objekt och förebyggande av reklamationssituationer
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!